neljapäev, aprill 16, 2015

BALI KIRJU NÄGU


KUI MA ALGUSES AUSTRAALIASSE tulin, siis ei saanud ma üldse aru, miks peaksid austraallased kuskile puhkama sõitma. Nagu.. No kuhu sul minna on? Kuhu, kui su oma kodumaal on enamus ajast soe ilm ning ümberringi imeilusad rannad.
Aga minnakse ikka. Austraallaste suureks lemmikuks on Indoneesia saarestikus asuv Bali saar, kus on samuti soe ilm ning imeline loodus ning mis asub lennukiga minnes vaid paari tunni kaugusel. Ning mis muidugi kõige tähtsam - seal on kõik kõvasti odavam.

SUURES PLAANIS SAAB INIMESI jaotada kaheks. On neid, kes käivad Balil pea iga aasta ning armastavad seda kohta. Ning siis on neid, kes teevad selle koha maha, öeldes, et siin ei ole mitte midagi teha ega näha ning kõik kohad on turiste täis. Umbes nagu eestlastele Türgi või Egiptus. Meie ausalt öeldes ei ole siin Balil just kõige aktiivsemad olnud, vaid tulimegi peamiselt siia basseini äärde laisklema. Aga see ei tähenda, et siin midagi näha ei oleks. Kui kunagi peaks veidi rohkem aega ning raha olema, siis tuleks hea meelega siia tagasi, roniks vulkaani otsa päikesetõusu vaatama ning teeks ikka tervele Balile ringi peale.

ELU SIIN BALIL ON ilmselgelt teistsugune kui meil Eestis või Austraalias. Näiteks on Balil keelatud avalikes kohtades suitsetada ning narkootikumidesse suhtutakse meeletult karmilt. Vähemalt seadus on selline. Siia jõudes aga nägime, et suitsetakase suht igal pool, isegi mõndades siseruumides ning narkootikumide müümine toimub siin käsikäes taksode ning massaaži pakkumisega - ikka kõval häälel ja avalikult. Bali on muidu väga kiirelt arenenud koht ning siin on palju väga uhkeid ning puhtaid hooneid ja asutusi, kuid kuna siin on alati nii ilusad ilmad siis paljudes kohtades pole isegi aknaklaase ega korralikke uksi ees. Nii siis võibki vabalt juhtuda, et lähed ühte populaarsemasse Bali söögikohta einestama ning näed kuidas üks pirakas rott üle su laua jookseb, yummy. 

KUIGI TERVES INDONEESIAS ON valdavaks usuks islam, siis Bali on üks väheseid saari, kus hoopis hinduism on kõige populaarsem. Usuõpetus on juba varakult lastel õppekavas ning kohalike religioossust on siin igal sammul tunda. Hommikuti on kombeks oma kodu/poe ukse ette pisike lootsik panna, kus sees on põlevad viirukid ning erinevad annid jumalatele nagu nt küpsised, riis, raha, suitsud jne. Ning seda tõepoolest tehakse igal hommikul. Isegi kaubanduskeskustes, ilusalongides ja hotellides on seina peal pisikesed altarid, kus viirukeid põletatakse ning kokku peaks siin pisikesel Bali saarel üle 20 000 templi asuma.  

HOMME AGA LAENUTAME 40 000 ruupia ehk 2,9 euro eest terveks päevaks rolleri ning läheme Ubudisse ahve vaatama, jei!




 
Budistlikus templis. Budiste ise on Balil ainult alla 1%.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar